top of page
  • Karolína Šimončičová

Vybavovanie spotrebného úveru nás stálo čas, no bolo výhodným riešením



V momente, keď nám doma prasklo potrubie, hlavou mi prebehol katastrofický scenár a najmä výdavky, ktoré budú potrebné na opravu. V danej situácii je človek zmätený a nešťastný. No postupom času a s triezvou hlavou začína rozmýšľať nie nad škodami, ale nad riešením – ako ich čo najlepšie a najrýchlejšie dať do poriadku. Škôd bolo v tomto prípade viac ako dosť, no my sme sa rozhodli pre rýchly spotrebný úver.

 

Očakávali sme, že sa dostaneme k takému, ktorý nám pokryje všetky výdavky spojené s opravou – jednoducho, že získame výhodný úver. Skôr ako sme na účte peniaze videli, sme museli prejsť potrebnými krokmi schválenia danej pôžičky.


Začali sme porovnávaním bánk


Predtým ako sme o spotrebný úver požiadali, sme si porovnávali ponuky všetkých bánk, ktoré na Slovensku máme. Chceli sme totiž, aby sme dostali najvýhodnejší úver, aký môže byť. Banky sa snažia nalákať klientov a v dôsledku toho ponúkajú aj také produkty, ktoré sa vám naoko môžu zdať ako zavádzajúce.


Práve akciové ponuky, s ktorými banky často prichádzajú, sme si začali všímať najviac. Nesústreďovali sme sa len na tie, ale porovnávali sme ich s tými štandardnými, ktoré v banke existujú. Keďže nás súril aj čas, nechceli sme, aby sme sa práve pod týmto tlakom dostali k zlému úveru.


Finančný poradca nám urobil porovnanie sám


Online porovnávanie ponúk bánk nám ušetrilo najmä čas, ktorý by sme strávili behaním po pobočkách. No aj takúto možnosť si vybrať môžete. Na danej pobočke vám vypracujú kalkuláciu úveru na základe vášho konkrétneho prípadu. Porovnávaním produktov na internete sme strávili 2 dni, no potom sme skúsili ešte jednu možnosť.


Sme opatrní a preto sme si od nezávislého finančného poradcu nechali vypracovať porovnanie. Ten nám odporučil 2 banky, kde by sme o úver mohli požiadať. Išlo o známeho, ktorému sme plne dôverovali. Vy však môžete natrafiť aj na takého, ktorý vám odporučí takú banku, ktorá sa mu vyplatí z hľadiska vyššej provízie. Preto sami dbajte na to, aby ste si vybrali správnu banku. To vám zabezpečí, že úver budete vedieť splácať a bude ušitý presne na váš prípad.


Porovnávaniu venujte dostatočne dlhý čas, no nepreháňajte to. A keď vás súri čas – ako to bolo aj v našom prípade – nechajte si radšej poradiť od odborníka.

Poradca nám výrazne pomohol aj pri ďalšom kroku, ktorý nás pri vybavovaní úveru čakal. Išlo o podanie žiadosti o úver. Tu máte 2 možnosti. Buď to vyplňujete osobne v danej banke, alebo to za vás urobí sprostredkovateľ. Aj ten náš nám žiadosť vopred pripravil, my sme ju preštudovali a podpísali. On ju aj do banky osobne doručil.


Bolo potrebné doložiť svoje príjmy


No aby som nepredbiehala. Pred samotnou žiadosťou sme museli banke predložiť potrebné doklady. Tak ako všade aj tu bol najdôležitejším doklad totožnosti. Manžel bol žiadateľom o úver a tak okrem občianskeho predložil aj pas. Väčšinou si banky pri vybavovaní žiadajú dva doklady totožnosti.


Čo banka, to iné požiadavky. To sme si overili na vlastnej koži. K dokladom totožnosti sme totiž už obaja museli predložiť aj potvrdenia o príjme. Postačovalo čestné vyhlásenie a to bolo všetko. Niektoré banky si okrem občianskeho od vás nevypýtajú k vybavovaniu úveru nič ďalšieho. Nám to ale problém nerobilo a tak sme dodali potrebné doklady.


Účelový spotrebný úver


Nadišla chvíľa, na ktorú sme čakali. Naša žiadosť o úver „prešla“ a my sme sa vybrali do banky podpísať potrebné zmluvy. Tu sa už práca nášho sprostredkovateľa skončila. Všetko už bolo v našej réžii.

Rozhodli sme sa pre účelový spotrebný úver. To je aj najčastejší produkt, ktorý banky ponúkajú. Na rozdiel od toho bezúčelového sa výška úroku líšila aj o niekoľko percent. Keďže práve účelové spotrebné úvery sa najčastejšie využívajú na rekonštrukcie, využili sme jeden aj my.


Všímajte si aj poplatky


Čomu sme sa ale nevyhli, boli poplatky. Tie má každá banka nastavené inak a tá naša nebola výnimkou. Tu sme si všímali nielen poplatky spojené s vybavovaním úveru, ale aj ostatné. Medzi ne môže patriť poplatok za predčasné splatenie úveru alebo mimoriadne splátky. S týmito poplatkami nás finančný poradca oboznámil, a preto sme sa na to pri výbere banky sústredili. Aj keď úver splatíme skôr, žiadny poplatok nás nečaká.


Poistili sme sa


Čo sme si ešte vybavili, bolo k spotrebnému úveru aj poistenie. Možno si poviete, že je to zbytočnosť – veď išlo len o prasknuté potrubie. No práve v prípade menších “spotrebákov” sa toto poistenie vyplatí. Banka nám v súvislosti s poistením ponúkla k úveru lepší úrok. Tomu sme sa, samozrejme, potešili. Poistenie nás ochráni pred tým, ak nastane horšie obdobie a my nebudeme schopní úver z akýchkoľvek dôvodov splácať.


Splátky sme si zvýšili sami


Čoho sme sa obávali, boli hlavne splátky, ktoré nás každý mesiac budú čakať. Ich výška ma budila každú noc a chceli sme si byť istí, že to dokážeme splatiť. Na základe výšky úveru, o ktorý sme požiadali, nám banka určila výšku splátok. Tá sa nám zdala super, no požiadali sme o zvýšenie mesačnej splátky. Predsa len na základe svojich príjmov sme usúdili, že to zvládneme. Výšku splátok si môžete aj znížiť, no tým sa vám predĺži celková lehota splácania.


Mnohí sa úverov boja a myslia si, že to zvládnu aj bez nich. Môže to tak byť, no pre nás sa riešenie spotrebným úverom stalo tým najlepším. Samozrejme – mesačné splátky nám radosť nerobia, no bez pomoci by sme opravu potrubia nezvládli.


11 views
bottom of page