top of page
  • Karolína Šimončičová

Moju 20-ročnú kamátku potrápil keratokonus


Ochorenie očnej rohovky – keratokonus - je veľmi ojedinelé ochorenie, ktoré postihuje jedného človeka z 1 500 a častejšie sa vyskytuje u mužov, ako u žien. O tom, že výnimka potvrdzuje pravidlo, sa presvedčila aj moja najlepšia kamarátka.

 

Keratokonus je ochorenie priehľadného očného tkaniva – rohovky, cez ktorú do oka preniká svetlo. Pri ochorení rohovky dochádza k jej nerovnomernému vyklenutiu, pričom sa postupne zhoršuje videnie a nastáva krátkozrakosť spolu s astigmatizmom, teda asymetrickým zakrivením rohovky.

V porovnaní s inými chorobami očí, ktoré sú typické hlavne pre osoby vo vyššom veku, je keratokonus zvláštny tým, že najviac postihnutou skupinou ľudí sú dospievajúci v období puberty alebo tesne po nej. Hoci sú mladí v dnešnej dobe vystavovaní mnohým “škodlivým elementom” pre oči (ako napr. pc, či telka), predsa len ide o mladé “tkanivo”.

Toto kritérium by moja kamarátka splnila, pretože keď ju keratokonus postihol, dovŕšila len 20 rokov. Avšak tentokrát si toto ochorenie vybralo opačné a nesprávne pohlavie. Nesprávne preto, lebo podľa mnohých odborníkov, u ktorých sa dala kamarátka vyšetriť, postihuje hlavne mužov.


Spolu s ňou sme navštívili mnoho očných lekárov aj súkromných očných kliník. Pomedzi tie najlepšie podľa mňa patrí očná klinika Košice, kde mali vybavenie aj starostlivosť na úrovni. Kamarátke tam s jej problémom aj pomohli, ale, bohužiaľ, nikto nám nedal presnú informáciu, prečo akurát u nej k ochoreniu došlo.

Medzi najčastejšie príčiny sa považujú iné ochorenia, napríklad Downov, Turnerov či Marfanov syndróm, ale aj dedičné príčiny, mechanické vplyvy a alergie. Hoci sa keratokonus a pôrod veľmi často do súvislosti nedávajú, lekári nám povedali, že práve to, že kamarátka bola predčasne narodená, môže byť tou prvotnou príčinou.

Keď začala pociťovať prvé príznaky, smiali sme sa jej


Ochorenie sa u nej začalo prejavovať pravdepodobne vtedy, keď z ničoho nič takmer narážala na ulici do ľudí a do pouličného osvetlenia. Viete, ako to medzi mladými chodí, najprv sme sa jej všetci smiali, či je slepá. Ale neskôr, keď sa mi zdôverila, že už dlhšie má oči príliš citlivé na svetlo, vidí rozmazane a okolo pevných objektov tzv. duchov, čiže také prúžkované skreslenia a oči ju neustále svrbia, zvážnela som. Postupom času sa jej videnie čoraz viac zhoršovalo a tak som ju nútila zájsť za lekárom.

Keď si sama uvedomila, že situácia je naozaj vážna a môže kľudne prísť o zrak, poprosila ma, aby som všetky vyšetrenia absolvovala s ňou. Od obvodného lekára a bežného očného lekára sme sa napokon dostali až na súkromnú očnú kliniku, kde nám bolo oznámené, že sme prišli v hodine dvanástej, pretože pokiaľ sa keratokonus nelieči, môže dôjsť až k úplnej slepote.

Dozvedeli sme sa, že existujú celkom 4 štádiá ochorenia, pričom vyliečiť sa ochorenie úplne nedá, ale pokiaľ sa pacient nachádza v 1. alebo 2. štádiu, terapia je oveľa jednoduchšia, zatiaľ čo v ďalších dvoch štádiách je riešením už len transplantácia očnej rohovky.

Liečba, ktorá pomohla


Na klinike kamarátka najprv podstúpila dôkladné vyšetrenia zraku, kedy lekári určili druhé štádium choroby, od ktorého sa odvíjal aj spôsob liečby. V rámci terapie bola uplatnená takzvaná CCL metóda, ktorou jej ožarovali tkanivo rohovky pomocou UV žiarenia a súčasne s tým jej bol do oka podávaný roztok vitamínu B2 na spevnenie štruktúry rohovky a anestetické kvapky. Celý zákrok bol vykonaný v lokálnej anestézii a trval približne pol hodinu. Cieľom tejto liečby nebolo ochorenie vyliečiť úplne, lebo to sa podľa odborníkov ani nedá, mala len zastaviť ďalší rozvoj ochorenia.

Po skončení ožarovania CCL metódou som mohla zobrať kamarátku domov s tým, že do oka jej nasadili kontaktnú šošovku na prvé štyri dni, počas ktorých si mala doňho kvapkať antibiotické kvapky. Po tých štyroch dňoch jej na kontrole šošovku vybrali a počas ďalších 3 mesiacov jej predpísali na aplikáciu do oka kortikoidy. Nasledujúci polrok ešte musela chodiť na pravidelné kontroly, či liečba zabrala a keratokonus sa ďalej nerozvíja. S odstupom času mohla podstúpiť rovnakú liečbu aj na druhé oko.

Pomoc niečo stojí


Čo sa týka ceny tejto liečby, tá sa môže na rôznych klinikách líšiť od 450 až po 800 EUR pre samoplatcov, avšak časť hradí aj väčšina poisťovní, a tak sa môžete dostať napríklad na sumu 350 eur, ale táto suma už väčšinou zahŕňa všetko, od vyšetrenia rohovky, cez vykonanie operačného zákroku kvalifikovaným chirurgom, až po pooperačnú starostlivosť. Zrovna na klinike, kde sme boli my, kamarátka za samotný zákrok zaplatila 120 EUR plus ďalšie výdavky spojené s vyšetrením, kontrolami a liekmi.

Samozrejme, všetko čo som o liečbe napísala a mojej kamarátke pomohlo, nemusí pomôcť každému. Vždy je nevyhnutná prevencia pre zdravý zrak v podobe vhodného stravovania a pokiaľ človek zaznamená akékoľvek problémy so zrakom, hneď treba navštíviť lekára a nie vyšetrenie odkladať, tak ako to robila aj moja priateľka.Našťastie, aj napriek tomu bolo u nej ochorenie ešte v takom štádiu, že nemusela podstúpiť transplantáciu rohovky.


52 views
bottom of page