top of page
  • Karolína Šimončičová

(Ne)obmedzujúca inkontinencia u seniorov


Rodina, priatelia, práca, večierky, športové aktivity a ešte omnoho viac. Svoj život si chce plnými dúškami užívať každý z nás. Sú však chvíle, keď nám to nie je dopriate. Aj smiech ako sprievodný znak šťastia môže vyvolať smútok.

 

Ľudia trpiaci inkontinenciou to dobre poznajú. Ako bojovať proti tejto chorobe a užiť si spokojné roky na dôchodku vám prezradím nižšie.


Inkontinencia, to nie je len cudzie slovo. Pomenovaním inkontinencia sa označuje choroba charakteristická únikom moču. Dôležité je upozorniť na fakt, že pomočenie sa je samovoľné, nechcené. Vlastne, nemusí ísť len o stav úniku moču, ale aj o problém s únikom fekálií.

Na základe toho sa rozlišuje močová a fekálna inkontinencia. Okrem toho je ľudstvo sužované stresovou, urgentnou, reflexnou inkontinenciou či inkontinenciou z pretekania. Potrápiť vie nielen ženy, ale aj mužov, ba dokonca okrem dospelých ľudí aj deti.

Kde sa vzala inkontinencia?

Príčiny vzniku inkontinencie môžu byť rozličné. Táto choroba najčastejšie vzniká ochabnutím svalstva panvového dna. U žien k tomu dochádza napríklad po pôrode alebo v období menopauzy, keď v tele nie je dostatok estrogénu. Čo sa týka mužov, pomočovanie sa zväčša pridruží k problémom s prostatou.

Ako s inkontinenciou „zatočiť“?

Ak inkontinenciu senior podchytí hneď v začiatku, je dokonca možnosť, že sa z nej vylieči. V tom horšom prípade si minimálne každodenný život aspoň vylepší. Prinášam vám niekoľko rád či tipov, ktoré seniorom pri problémoch s inkontinenciou jednoznačne pomôžu, a tak uľahčia starostlivosť o starých ľudí.

Dodržiavajte zásady pitného režimu:

  1. Neodopierajte si tekutiny. Možno sa v tele tvorí odpadových látok menej, ale ich koncentrácia je silnejšia a agresívnejšia. Moč, ktorý prichádza do kontaktu s pohlavnými orgánmi, ich potom dráždi a spôsobuje mnohé vedľajšie ťažkosti ako svrbenie, pálenie, zápaly močových ciest.

  2. S pitím to ale nepreháňajte. Obmedziť je vhodné močopudné tekutiny, do kategórie ktorých patrí alkohol či kofeínové nápoje.

  3. Dôležitý nie je len pitný režim, ale aj zdravá životospráva. K inkontinencii vás môže totiž doviezť aj obezita. Odporúča sa preto nezanedbávať pohyb, a tak posilňovať svalstvo – aj to panvové.

  4. Neplatí len príslovie „v zdravom tele, zdravý duch“. Funguje to aj naopak. Správne naladená psychika odbúra stres z možných problémov s pretečením či zápachom. Vľúdne slovo je hnacím motorom. Veď inkontinenciou dnes trpí už každá štvrtá žena a ôsmy muž.

  5. Ak je postarané o dušu, je čas venovať sa hygiene. Trh ponúka rôzne ochranné krémy či vazelíny, ktoré zmiernia už spomínané vedľajšie účinky.

  6. Seniora trpiaceho inkontinenciou odbremení fakt, že má pri sebe minimálne náhradnú spodnú bielizeň či vhodné inkontinenčné pomôcky. Viac o nich spomeniem neskôr.

  7. V neposlednom rade je potrebné nezanedbať návštevu lekára. Odborník zhodnotí vážnosť situácie a nastaví liečbu.

Scenárov je veľa – vhodne nasadená hormonálna liečba či v krajnom prípade operačný zákrok. Na začiatku však vždy stojí odporúčanie cvičiť. Gymnastika panvového dňa je na problémy s inkontinenciou ako vyšitá.

Cvičením proti inkontinencii

Ako bolo spomenuté, inkontinentným pacientom je určené posilňovanie panvového svalstva. Tieto svaly tak potom dokážu ľahšie a efektívnejšie zabezpečiť podporu močového mechúra. Toto cvičenie je najúčinnejšie pri stresovej inkontinencii. Štatisticky až 70 % žien priviedlo posilňovanie panvového dna až k úplnému vyliečeniu. Pozitívny efekt je však zaznamenaný aj čo sa týka urgentnej inkontinencie. Aby boli výsledky čo najkvalitnejšie, môže sa každý obrátiť na fyzioterapeuta.

Pointa gymnastiky panvového dna spočíva v tom, že svalstvo sa sťahuje a uvoľňuje. Zo začiatku stačí, ak sa svalstvo stiahne na približne 2 sekundy a následne si na 10 sekúnd oddýchne. Pre vytrvalejších je odporúčané stiahnuť svalstvo na 10 sekúnd a uvoľniť na cca. dvojnásobok času. Táto aktivita je neviditeľná. Cviky na panvové dno sa dajú vykonávať hocikde a hocikedy, keď je chuť.


Cvičeniu panvového dna nemusia obetovať čas len ľudia inkontinenciou trpiaci. Tento druh posilňovania je skvelou formou prevencie aj pre zdravých.


Inkontinenčné pomôcky

Pevne verím, že predchádzajúce informácie pri liečbe inkontinencie pomôžu v čo najkratšom čase. Dovtedy však nie je vôbec hanba vybrať si inkontinenčné pomôcky.


Absorbčné pomôcky pre inkontinentných

Zo začiatku seniorom trpiacim problémami s pomočovaním postačia vložky. Sú vyrábané špeciálne pre ženy a pre mužov. Väčší pocit istoty ponúkajú plienkové nohavičky. Moderné technológie zabezpečujú, že pri nosení sú nenápadné.


Výborným kompromisom medzi vložkami a plienkovými nohavičkami sú vkladacie plienky. Pri všetkých produktoch je možné zvoliť si ich na základe potrebného stupňa absorpcie. Absorbčné pomôcky značky TENA získavajú u mňa veľké plus za to, že neutralizujú zápach a eliminujú vlhkosť po pomočení.


Podporné pomôcky pre inkontinentných

Do tejto skupiny pomôcok sa radia napríklad ochranné plachty. Sú nevyhnutnou súčasťou života imobilných, ležiacich pacientov s inkontinenciou.

Pomôcky pre starostlivosť o telo

Ich základné rozdelenie je: umývacie pomôcky, ochranné pomôcky. Umývacie prostriedky si môžu pri aplikácii vyžadovať vodu, ale zároveň nemusia. V pohodlí domova je pre seniorov určená umývacia pena alebo umývací krém. Na cestách a v spoločnosti si inkontinentný vystačí s vlhčenými utierkami.


Ak je otázka hygieny vyriešená, je odporúčané zabezpečiť ochranu pokožky. Na postihnuté miesta sa nanesie ochranný krém alebo vazelína. Všetky prípravky neutralizujú pH, a tak garantujú pocit väčšieho pohodlia. Inkontinencia nemusí zastaviť aktívny život či obmedziť pestrú paletu činností, ktoré máte radi.


48 views
bottom of page